Tuplattiin – tai oikeastaan triplattiin

eParking.fi on valittu operoimaan Pasilan Triplaan valmistuvan pysäköintilaitoksen sähköautojen latauslaitteita. Tripla on kolmen korttelin kokonaisuus, johon kuuluvat kauppakeskus Mall of Tripla, uusi Pasilan asema, hotelli, toimistoja ja asuntoja. Viisikerroksisessa pysäköintilaitoksessa on noin 2 500 pysäköintipaikkaa, joista vajaa 300 on varustettu sähköautojen latausmahdollisuudella. Kyseessä on tiettävästi eniten latauspisteitä sisältävä kohde Euroopassa. Latauslaitteet toimittaa ulvilalainen Satmatic Oy.

Käyttäjädatan kerääminen on isossa roolissa näin suurissa kohteissa. “Olennaista on osata mitoittaa ja hinnoitella erilaiset lataustarpeet, jotta optimoitu latausaika on mahdollisimman lähellä pysäköintiaikaa.” kertoo Antti Hiekkanen eParking.fi:sta. Käyttäjädataa näin isoista latauskentistä on saatu jo syyskuusta 2018 lähtien Kalasataman REDI:stä, jossa on 238 latauspistettä. REDI:ssa on ladattu ensimmäisen kahdeksan kuukauden aikana lähes 29 megawattituntia ja lataustapahtumia on ollut noin 7200.

eParking.fi on tamperelaisen IGL-Technologies Oy:n palvelu pysäköinti- ja lataustapahtumien operointiin. IGL-Technologies Oy keskittyy etenkin kiinteistöjen latausratkaisuihin ja pysäköinnin yhteydessä tapahtuvaan lataukseen. Yritys tekee yhteistyötä mm. Dortmundin yliopiston kanssa, jossa tutkitaan isojen datamäärien avulla erilaisten pysäköinti- ja lataustarpeiden suhdetta, jotta asiakkaalle pystytään tarjoamaan paremmin eri tehoisia latauspalveluita. Usein kuitenkin hidas lataus riittää ladattaville autoille, sillä keskimäärin ajetaan noin 50 kilometriä päivässä. “Jos auto seisoo parkissa kahdeksan tuntia, ei sitä ole järkeä ladata kahdessa tunnissa täyteen”, summaa Hiekkanen.

Teknologiateollisuuden mukaan Suomessa oli maaliskuun 2019 lopussa 18 522 ladattavaa autoa, joista 85% on ladattavia hybridejä.