Ruoholahden pysäköinti haltuun eParkingilla!

Ruoholahden Pysäköinti Oy on pysäköintiyhtiö Helsingin Ruoholahdessa. Yhtiön omistuksessa on neljä pysäköintitaloa, joissa on yhteensä 340 pysäköintipaikkaa. Lisäksi Ruoholahden Pysäköinnin hallinnassa on 90 pysäköintilaitospaikkaa ja 25 erillistä ulkopysäköintialuetta. Näillä ulkopysäköintialueilla on pysäköintipaikkoja yhteensä 783 kappaletta. Jokaisella pysäköintipaikalla niin hallissa kuin ulkona on ollut sähkötolppa auton lämmitystä varten.

Vanhat lämmitystolpat vaihtuivat etäohjattaviksi eTolpiksi

Ruoholahden Pysäköinti Oy:llä on siis ollut pyöritettävänään valtava kokonaisuus erilaisine pysäköintihalleineen ja ulkopysäköintialueineen koko Ruoholahden alueella. Alueen asukkaat ja alueella olevien yritysten työntekijät ovat aiemmin varanneet pysäköintipaikat Ruoholahden Pysäköinnin kautta. Pysäköintialueiden uudistus sai alkunsa, kun asukkaat alkoivat kysellä sähköautojen latausmahdollisuuksia. Pohdintojen jälkeen Ruoholahden Pysäköinti päätti vaihtaa kaikki pysäköintialueiden ja -hallien vanhat lämmitystolpat älykkäiksi etäohjattaviksi eTolpiksi, joilla onnistuisi myös sähköauton lataus. Samalla Ruoholahden Pysäköinti pohti helpompia ratkaisuja pysäköintipaikkojen vuokraamiseen ja hallinnointiin – teettiväthän ne huomattavan paljon työtä yhtiön henkilökunnalle.

Tolppien uudistuksen ja asennuksen yhteydessä Ruoholahden Pysäköinti päätti ottaa tolppien etäohjauksen, pysäköintipaikkojen varauksen ja vuokrasopimukset sekä käyttäjien laskutuksen sähköstä ja pysäköinnistä eParkingilta. Lisäksi Ruoholahden Pysäköinti halusi keventää henkilöstönsä työkuormaa ja helpottaa pysäköintilupien myöntämistä ja ylläpitoa. eParking on Ruoholahden Pysäköinnin kaltaisille suurille ja monitahoisille kokonaisuuksille erinomainen ratkaisu, sillä eParking on helposti räätälöitävissä minkä tahansa kohteen tarpeisiin. Asiakas pystyy valitsemaan eParkingin laajasta palveluvalikoimasta juuri omiin tarpeisiinsa sopivat ratkaisut. eParkingin avulla kohteen henkilöstön työkuorma vähenee huomattavasti, kun pysäköintipaikkojen hallinnointi siirtyy eParkingilla hoidettavaksi. 

Kaikki maksuliikenne tapahtuu yhdessä paikassa eli eParking-järjestelmässä

Pysäköintipaikkojen vuokraus Ruoholahden alueella perustuu asukkaan osoitteeseen. Asukas ilmoittaa pysäköintipaikkaa hakiessaan osoitteensa eParking-järjestelmään, ja järjestelmä myöntää luvan, jos asukkaan osoite täsmää Ruoholahden alueeseen. Automaattinen järjestelmä vähentää huomattavasti pysäköintipaikkojen myöntämiseen liittyvää työtä ja keventää pysäköintipaikkojen ja eTolppien vuokrauksen vaiheita. 

Ruoholahden alueen asukkaiden ja yritysten työntekijöiden käyttämän lataus- ja lämmityssähkön laskuttaminen onnistuu kätevästi eParkingissa. Maksut lämmityssähköistä on aiemmin sisällytetty pysäköintipaikkojen vuokriin, mutta sähkön menekin arviointi on ollut hankalaa. Nyt eTolpan käyttö tapahtuu eParking-sovelluksen kautta. eTolppa mittaa käyttäjän käyttämän sähkön määrän ja tallentaa tiedot eParking-palveluun, joka luo käyttäjälle automaattisesti laskun. Lasku tulee käyttäjälle käyttäjän valitseman laskutusvälin mukaisesti. Lisäksi asukas voi samalla maksaa pysäköintipaikkansa vuokran, sillä lasku vuokrasta muodostuu myös eParking-järjestelmään. Ruoholahden Pysäköinti päättää itse hinnat lämmitys- ja lataussähkölle sekä pysäköintipaikkojen vuokrille. 

Kulut ja väärinkäytöt kuriin

eParking ja eTolpat vähentävät myös tolppiin liittyviä kuluja ja väärinkäyttöä. Aiemmin Ruoholahden Pysäköinti joutui perimään vuokravakuuksia pysäköintipaikoista kattaakseen kuluja tolppien hävinneistä avaimista. Alueen uusissa eTolpissa ei ole avaimia, jotka voisivat hävitä. Sen sijaan tolpissa on avauskahvat ja lukittu näppäimistö, joka aukeaa eParking-sovelluksen kautta.  Tolppia voivat siis käyttää vain ne, joilla on pysäköintilupa ja voimassa oleva vuokrasopimus autopaikkaan ja eTolppaan eParking-järjestelmässä.

Pysäköintipaikkojen ja eTolppien vuokraukset siirtyivät eParkingiin vuoden 2022 lokakuun alussa. Uusien eTolppien asennukset valmistuivat hyvin ennen lämmityskauden alkua, joten käyttäjät pääsevät heti tutustumaan eTolppien käyttöön. Alueella on myös vuokrattavissa tehokkaampia sähköauton lataustolppia heille, joilla sellaiselle on tarve. 

Kaiken kaikkiaan, kun asukas ottaa käyttöön eParkingin, hän ei tarvitse pysäköintiin ja pysäköintialueen lataustolppiin kahta eri operaattoria, ja näin kustannukset pienenevät huomattavasti. Kaikki hoituu yhdellä järjestelmällä – eParkingilla!