Latauspisteet pysäköintiyhtiöön – Case Leppävaaran Torni

Asunto Osakeyhtiö Espoon Leppävaaran Torni on yksi Espoon suurimmista taloyhtiöistä. Torni sijaitsee Leppävaaran juna-aseman ja kauppakeskus Sellon vieressä. Taloyhtiössä on 113 asuntoa ja siellä asuu noin 200 asukasta. Taloyhtiön yhteydessä on myös oma pysäköintihalli, jossa yhtiöllä osakepaikkoina 79 autopaikkaa.

Taloyhtiössä on viime vuosina tehty merkittävä määrä parannuksia, joilla on tarkoitus lisätä taloyhtiön arvoa ja asukkaiden viihtyvyyttä. Viimeisimmässä yhtiökokouksessa päätettiin lisätä sähköautojen latausmahdollisuus kaikille autopaikoille. Hallissa olevat vanhat Garon lämmitysrasiat muutettiin sähköauton latausta ja etähallittavaa lämmitystä tukeviksi eTolppa-ratkaisuksi. Teknisenä muutostyönä asia oli helppo, sillä vanhoihin rasioihin tarvitsi vaihtaa vain sisuskalut pikaliittimellä ja muutostyö oli siten edullinen ja nopea toteuttaa.

Hitaan sähköautolatauksen (8A-16A) katsotaan nostavan taloyhtiön autopaikkojen arvoa ja mahdollistavan sähköautojen hankinnan. Muutos tuo myös etuja niille asukkaille, joilla ei vielä ole sähköautoa, sillä samalla eTolpalla on mahdollista sähköauton latauksen lisäksi myös lämmittää autoa älykkäällä etäohjauksella. 

Tulevaisuudessa järjestelmään on mahdollista myös liittää tehokkaampia latauspisteitä (11kW+) ilman, että koko järjestelmää tarvitsee uusia.

Ei YLIMÄÄRÄISTÄ VAIVAA ISÄNNÖINNILLE

Pienellä kuukausimaksulla sähkönkulutus saadaan laskutettua suoraan käyttäjän luottokortilta ilman isännöinnin tai talohuollon tekemää työtä. Isossa taloyhtiössä kaikki käsin tehtävä työ kannattaa automatisoida, sillä automatisoiduilla järjestelmillä sama työ voi olla merkittävästi edullisempaa. Etuna on myös vastikkeen kohdistuminen käyttäjälle kulutusperusteisesti. Nykyisin kaikki sähkön käyttäjät maksavat omat sähkönsä ja perusteena on tarkka mittaus. Jos asukas ei käytä sähköä edes autonsa lämmitykseen, hänen kulunsa pienenevät eikä asukkaan tarvitse maksaa muiden käyttäjien kulutusta yhteisvastuullisesti, kuten monessa taloyhtiössä tyypillisesti tehdään.

Järjestelmän asennuksesta vastasi Aro Systems Oy ja käyttöönotto sujui nopeasti. Järjestelmää käyttääkseen käyttäjät asentavat älypuhelimeensa eParking-sovelluksen, jonka kautta systeemin ohjaus ja laskutus hoidetaan.

eTolppien asennuksen kustannukset olivat noin 320 € autopaikkaa kohden sisältäen arvonlisäveron. Kuukaudessa eTolppa-järjestelmän käyttö maksaa taloyhtiölle pienen kuukausimaksun ja se sisältää laskutuksen sekä etäohjauksen. Investointiin on mahdollista saada 35 % ARA-tukea. Kokonaisuutena puhutaan siis melko edullisesta muutostyöstä. Käyttäjän näkökulmasta investoinnin kuoletusaika on muutama vuosi, sillä muutoksien seurauksena vastikehinta laskee.

Vieraskynä: Eero Volotinen, Insinööri, Asukas

Ensimmäinen lataaja oli kohteessa jo odottamassa.