Teemu | Myyntijohtaja

Kahden viikon avustajakeikasta kahdeksan vuoden urapolku

Myyntijohtaja Teemu

Miten päädyit töihin IGL:lle?

Vuonna 2012 olin töissä Hermia yrityskehityksessä, kun samoissa tiloissa toiminut startup-yritys IGL-Technologies Oy tuli asiakkaakseni. Tehtävänäni oli hakea heille tuotekehitysrahoitusta, minkä tiimoilta tutustuin Evgeniin, Alexanderiin ja eTolppa-asioihin. Vuoden 2014 jälkeen siirryin pois yrityskehityksestä rauhanturvatehtäviin. Reissun päätteeksi pitämäni pitkän kesäloman jälkeen tarkoituksenani oli aloittaa myyntityö toisessa yrityksessä.  Se ei kuitenkaan koskaan toteutunut, sillä syksyllä 2016 Alexander soitti ja kertoi, että IGL:n tuotteet olivat alkaneet mennä kaupaksi ja että he tarvitsivat apua asiakaspalvelussa. Lupauduin auttamaan kahdeksi viikoksi, mutta siitä on nyt kulunut kahdeksan vuotta, ja olen edelleen IGL:llä.

Opiskelin ennen työelämään siirtymistä TTY:llä noin 180 opintopisteen verran tietoliikennetekniikkaa ja tuotantotaloutta pääasiassa maisterivaiheen kursseista, mutten koskaan valmistunut. Jos nyt lähtisin jatkamaan, minun pitäisi opiskella muun muassa ruotsia, kemiaa ja insinöörimatematiikkaa, mikä ei oikein houkuttele. Olenkin todennut, että vaikkei minusta ehkä tulekaan diplomi-insinööriä, olen päässyt hyvin muokkaamaan työtäni täällä.

Onnistuminen voi toisinaan näkyä myös siinä, ettei kukaan soita.”

— Teemu, myyntijohtaja

Missä roolissa työskentelet nyt ja mitä työtehtäviisi kuuluu?

Virallinen tittelini on myyntijohtaja, mutta toimenkuvani on melko laaja. Kahdeksassa vuodessa minulle on ehtinyt kertyä kaikenlaisia työtehtäviä, jotka eivät välttämättä edes kuuluisi suoraan omaan palettiini. Teen esimerkiksi jonkin verran kyltitys- ja pysäköintisuunnittelua, tuotekehitystä ja käyttöönottoja. Lisäksi myyn itse ja tuen myyjiämme heidän työssään. Itsenäisesti toimiva markkinointitiimi on nimellisesti minun alaisuudessani, mutta roolini sen suhteen painottuu ehkä enemmän henkilöstöasioihin.

Mistä merkityksellisyyden tunne työssäsi syntyy?

Koen merkitykselliseksi sen, että olemme tarpeellisia asiakkaillemme ja tuotamme heille palveluillamme  lisäarvoa fiksusti - esimerkiksi julkiselle sektorille pystymme tuottamaan säästöä. Näissä töissä pääsee myös koko ajan tekemään uutta, sillä olemme kasvavalla alalla. 

Milloin koet onnistuneesi?

Onnistumisen tunne voi syntyä monissa erityyppisissä tilanteissa. Joskus ajattelen onnistuneeni, kun kukaan ei soita: tällöin olen opastuksellani ja neuvoillani niin sanotusti tehnyt itseni tarpeettomaksi. Laajemmalla skaalalla tämä tarkoittaa esimerkiksi, että jos meillä on paljon pysäköinninhallintapalvelun käyttäjiä mutta vähän yhteydenottoja, palvelumme on helppokäyttöinen ja olemme yrityksenä onnistuneet työssämme. Mutta kyllähän minua myyntimiehenä tietysti myös hyvät kaupat lämmittävät, kun lyödään kättä päälle ja kirjoitetaan nimet paperiin.

Mikä on työssäsi haastavinta?

Suurin haaste työssäni on tulevaisuuden ennustaminen. Toimimme muuttuvalla alalla, jolla voi tapahtua paljon lyhyessä ajassa. Samalla pitäisi kuitenkin pystyä ennakoimaan, mitä markkinoilla tapahtuu vaikkapa yhden tai kolmen vuoden päästä. Lisäksi alaan liittyvä lainsäädäntö voi muuttua, joten joudumme tekemään monia päätöksiä hyvien arvauksien ja niin sanottujen hihavakioiden perusteella.

Mitä koet oppineesi IGL-urasi aikana?

Työskentelimme aluksi paria kerrosta nykyisiä toimitilojamme ylempää vuokraamassamme viiden neliömetrin lasikopissa, missä kaikki yrityksen toiminnot tapahtuivat. Meillä oli aluksi oikeastaan vain keskeneräinen tuote, jota asiakkaat olivat ostaneet, eikä minkäänlaista yrityskulttuuria ollut vielä ehtinyt syntyä. Ehkä tärkein asia työssäni IGL:llä onkin ollut päästä rakentamaan yritystä alusta alkaen.

Olen oppinut eniten henkilöstön ja yleisesti yrityksen asioiden johtamista, sillä sen tyyppistä kokemusta minulla ei aikaisemmin ollut. Tietysti pyrin kehittämään itseäni jatkuvasti myös muilla osa-alueilla, ja paljon onkin pitänyt opiskella itse. Meillä on yrityksessämme kuitenkin salliva ilmapiiri, ja koulutuksiin on aina saanut osallistua käytössä olevan ajan puitteissa. Myös paineensietokykyni on kasvanut, eikä yksittäisiä ongelmia enää tule alkuaikojen tapaan niinkään mietittyä työajan ulkopuolella. 

Kuinka yritys on tukenut sinua urasi eri vaiheissa?

Yritys on tukenut minua urani kehityksessä monin tavoin. Olemme olleet joustavia yleisesti elämän ja kehittymisen alueilla suuntaan ja toiseen, ja täältä on löytynyt tehtäviä, joita joskus aiemmin ajattelinkin työuralla tekeväni. Kun aloitin, työskentelin ehkä 20 tuntia viikossa ja ansaitsin 800 euroa kuukaudessa. Myöhemmin tehtävät ovat lisääntyneet, ja palkkakehityskin on ollut suotuisa töiden jatkumisen kannalta.

Myyntijohtaja Teemu kahvimuki kädessä

Miten yrityksen arvot näkyvät työsi arjessa?

Yrityksen arvot näkyvät työssäni erityisesti asiakaspalvelussa, jossa pyrimme puhumaan asiakkaille suoraan, olemaan tavoitettavissa sekä kuuntelemaan asiakkaiden viestejä ja toiveita kentältä. Avoimuuden, kestävän toiminnan ja kaikkien sidosryhmien kunnioittamisen arvot ovat osa yrityskulttuuriamme, ja pyrin itsekin tuomaan niitä työssäni esiin.

Missä koet yrityksen kulttuurin näkyvän?

Yhteishenki on meillä läsnä työnteon arjessa. Tilanteina mieleeni muistuu hetkiä, joina puolet yrityksen johtoryhmästä on ollut vaikkapa liimaamassa QR-tarroja lataus- ja lämmitystolppiin pakkasella lumisateessa jäisin ja rasvaisin sormin. Siinä on vielä vastailtu samalla puhelimessa asiakkaiden kysymyksiin ja tehty heille tarjouksia. Tällainen työn tekemisen meininki kuvastaa yrityksessämme vallitsevaa henkeä aika hyvin. Jos kuvailisin työyhteisöämme yhdellä sanalla, se olisi “innovatiivinen”.

Meillä on hyvät eväät pitkäaikaiseen toimintaan, kasvuun ja onnistumiseen.”

— Teemu, myyntijohtaja

Miten IGL on tukenut työhyvinvointiasi?

Työhyvinvoinnin saralla yritys on tarjonnut tukea erittäin hyvin, eli käytännössä kaikki tarvitsemani työhyvinvointia tukevat toimet on mahdollistettu. IGL tukee ja ymmärtää myös työntekijöiden muun elämän tarpeet ja joustaa elämän eri tilanteissa, mikä omalta osaltaan edesauttaa työssä jaksamista.

Mikä tekee tästä työpaikasta sellaisen, että haluat jatkaa täällä?

Työpaikka on tarjonnut sopivasti haasteita mutta myös paljon palkitsevia hetkiä, kun on saanut asioita aikaan. Jatkuvasti muokkautuva ala myös pitää mielenkiinnon yllä. Jos vertaan muihin työpaikkoihin, joissa olen ollut, tämä on yksi parhaista – jopa paras. Yrityksemme on pääasiassa työntekijöiden omistama, mikä tekee siitä erityisen paikan työskennellä ja sitouttaa toimintaan syvemmin.

Olisiko sinulla vinkkejä henkilölle, joka harkitsee teille töihin hakeutumista?

Vaikkei haettavassa työtehtävässä tarvitsisikaan välttämättä substanssiosaamista toimialastamme, olisi kuitenkin hyvä olla kiinnostunut siitä, mitä yrityksessä teemme. Alaan liittyvästä harrastuneisuudesta on myös paljon hyötyä: työn tekeminen on helpompaa ja siitä saa enemmän irti, mikäli lataus- ja pysäköintiasiat herättävät aidosti mielenkiintoa ja mikäli niistä on jo valmiiksi ymmärrystä. IGL on ainakin minun tähänastisista työpaikoistani paras. Sanoisin, että jos jossain täytyy työskennellä, niin kyllä tämä on juuri se paikka, jossa kannattaisi työskennellä!

Millaisena näet yrityksen tulevaisuuden?

Vaikka tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, yrityksellä on yleisiin markkinoihin verrattuna hyvät näkymät. Meillä on hyvä työntekijäomistajuuspohja,  vain maltillisesti velkaa sekä hyvät tuotteet ja henkilöstö. Kaikki tämä yhdessä antaa eväät pitkäaikaiseen toimintaan, kasvuun ja onnistumiseen.