Karoliina | Palvelupäällikkö
“Teemme merkityksellistä työtä osana tulevaisuuden ympäristöystävällisiä ratkaisuja.”
Miten päädyit töihin IGL:lle?
Päädyin IGL:lle töihin hieman sattumalta. Tapasin helmikuussa 2023 tuttavaporukan laskettelureissulla Puolassa nykyisen esihenkilöni, jonka kanssa aloimme jutella töistä. Hän kysyi, pidinkö nykyisestä työstäni ja olisinko kenties kiinnostunut uusista haasteista. Keskustelimme asiasta enemmän ja sovimme lopulta, että laittaisin virallisen hakemuksen sisään. Sain kutsun työhaastatteluun IGL:n Hervannan toimistolle, mikä oli mukavaa, koska pääsin tutustumaan yritykseen aivan paikan päälle ja kysymään haastattelijoilta myös omia kysymyksiäni. Haastattelun tuloksena sovimme, että aloittaisin elokuussa työt 2023 IGL:n projektitiimissä.
Taustani on sosiaalialalla, minkä lisäksi minulla on myynnin ammattitutkinto sekä kokemusta myynnistä ja asiakaspalvelusta. Olin valmis vaihtamaan työpaikkaa, koska entinen työnkuvani oli juuri tuolloin muuttumassa suuntaan, joka ei tuntunut omalta. IGL:ssä olen ollut nyt reilun vuoden, ja olen edelleen tyytyväinen päätökseeni.
Missä roolissa työskentelet nyt ja mitä työtehtäviisi kuuluu?
Työskentelen projektitiimissä palvelupäällikkönä. Käytännössä vastaan erityisesti yritysasiakkaiden auttamisesta prosessin eri vaiheissa erityisesti silloin, kun varsinainen myyntityö on jo meidän osaltamme tehty. Projektitiimimme tekee sopimukset asiakkaiden kanssa, konfiguroi organisaatiot järjestelmään ja sopii kaikista prosessiin liittyvistä käytännön asioista taloyhtiöiden ja eri organisaatioiden edustajien kanssa. Tarjoamme siis asiakkaille apua ja tukea kaikissa mahdollisissa kysymyksissä, pääosin sähköpostitse ja puhelimitse.
"Tavoitteenani on tehdä asiakkaille teknologiasta helpommin lähestyttävää."
— Karoliina, palvelupäällikkö
Millaiset asiat koit tärkeiksi aloittaessasi työn?
Avoin, rento ja uuden työntekijän tervetulleeksi toivottava ja mukaan ottava ilmapiiri tuli täällä vastaan jo heti haastattelussa käydessäni. Koin, että pystyin olemaan oma itseni ja pääsin porukkaan mukaan. Tämä tunne on säilynyt yhä.
Mitä koet oppineesi IGL:llä?
Olen oppinut kuluneen vuoden aikana valtavasti uutta. Sosiaalialalta teknologia-alalle siirtyminen vaati paljon uutta opettelua erityisesti sähköön ja lataus- ja lämmityslaitteisiin liittyvistä teknisistä asioista, joista minulla ei ollut aiemmin kokemusta. Järjestelmien konfiguroinnit ja tekniset prosessit, kuten sähköautojen latausjärjestelmien hallinta, ovat olleet merkittävä osa oppimistani. Varsinaiseen tekniseen puoleen ei omassa työnkuvassani kuitenkaan tarvitse uppoutua valtavan syvälle - asiakasrajapinnassa toisenlaiset asiat ovat keskeisempiä, ja substanssiosaamisesta riittää hieman pintapuolisempi osaaminen.
Vaikka uudet asiat ovat haasteellisia, olen huomannut osaavani toimia yhä enemmän itsenäisesti. Aluksi en esimerkiksi voinut kuvitella pitäväni asiantuntijana Teams-koulutuksia palveluiden pääkäyttäjille, mutta nyt ne ovat luonteva osa työtäni. Tiedän myös, että voin tarpeen tullen aina kysyä apua kollegoiltani, joilla on vielä syvempää asiantuntemusta. Tässä työssä oppii kuitenkin jatkuvasti uutta, ja pienistä osista rakentuva kokonaiskuva täydentyy vähitellen.
Mikä motivoi sinua eniten työssäsi? Milloin koet onnistumista?
Tunnen tekeväni merkityksellistä työtä osana modernia sähköautoilun kehitystä sekä muita tulevaisuuden ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Työssäni keskeistä on asiakkaiden auttaminen, jonka koen erittäin palkitsevaksi. On hienoa pystyä selittämään teknisiä asioita asiakkaille ja tekemään heidän kokemuksestaan palveluidemme parissa sujuvamman. Tämä on hyvin tärkeää, sillä teknologian ja sovellusten maailma saattaa monelle olla pelottava tai turhauttava.
Haluankin aina viestiä asiakkaille, ettei heidän tarvitse tietää kaikesta kaikkea – meidän tehtävämme on nimenomaan vastailla heidän kysymyksiinsä sekä selvitellä asioita heidän puolestaan ja tehdä niistä helpommin lähestyttäviä.
Mitkä ovat työssäsi suurimmat haasteet?
Suurimmiksi haasteiksi koen ajoittaisen kiireen ja suuren työmäärän hallinnan. Monisäikeisissä prosesseissa on mukana useita eri tahoja, kuten myyntitiimi, organisaatioiden edustajat, sähköurakoitsijat, laitevalmistajat ja taloyhtiöden sekä meidän projektiosastomme eri henkilöt. Aina monimutkaisten prosessien tiedonkulku eri organisaatioiden ja käyttäjien välillä ei ole täysin sujuvaa, jolloin selvittelytyötä on enemmän. Olemme kuitenkin kehittäneet sisäistä viestintäämme, jotta pysyisimme mahdollisimman hyvin selvillä erilaisten tilanteiden kokonaiskuvasta.
"IGL:llä työntekijöihin luotetaan – ei kellokortteja, vaan joustavuutta."
— Karoliina, palvelupäällikkö
Miten IGL on auttanut sinua työssäsi ja urakehityksessäsi?
Olen saanut paljon vapaata tilaa kasvaa ja kehittyä työssäni sekä ottaa asioista itsenäisesti selvää. Minun on myös annettu vaikuttaa oman työnkuvani muotoutumiseen vahvuuksieni ja mielenkiinnon kohteideni mukaan. Vastuualueiden jakaantumista on myös katsottu koko tiimin tasolla, jolloin kukin tiimiläinen pystyy keskittymään tiettyihin aiheisiin tiiviimmin.
Millaisena koet työyhteisön ja yrityksen kulttuurin?
Työyhteisö on lämminhenkinen, rento ja ystävällinen. Kun aloitin, minut otettiin heti avosylin vastaan, ja ilmapiiri on säilynyt samanlaisena. Työkavereihin on helppo tutustua. Monet heistä tuntuvat enemmän kavereilta kuin vain kollegoilta, ja voimme tehdä asioita yhdessä myös vapaa-ajalla. Tämä luo mukavaa ja rentoa ilmapiiriä työpaikalle. Koen, että täällä voi olla täysin oma itsensä ilman rooleja tai teeskentelyä, mikä on iso osa työhyvinvointia. Jos kuvailisin työyhteisöämme yhdellä sanalla, se olisi varmaankin “kaverillinen”.
Olisiko sinulla vinkkejä uusille hakijoille? Miksi teille kannattaisi hakea töihin?
Jos harkitsee uraa IGL:llä, täytyy valmis sietämään keskeneräisyyttä ja muutoksia. Virheitä tapahtuu ja asiat eivät aina mene suunnitellusti - tärkeintä on joustavuus ja halu oppia. Uuden oppiminen voi aluksi tuntua haastavalta, mutta sillä on todella merkitystä, ja oma tiimi on kaikessa tukena.
Tässä työssä on todellinen mahdollisuus kasvaa, kehittyä ja vaikuttaa siihen, millaiseksi oma työnkuva lopulta muodostuu. Lisäksi on tärkeää, että on valmis työskentelemään tiimissä ja rakentamaan suhteita kollegoihin. Yhteistyö on keskeinen osa työtä, ja hyvä yhteishenki tekee työstä paljon mielekkäämpää. Myös tietynlainen huumoriin ja itseironiaan virittäytyminen auttaa solahtamaan työyhteisöön mukaan.
Millaisena näet yrityksen tulevaisuuden?
Meillä on hyvät mahdollisuudet pysyä kehityksessä mukana, kun saamme edelleen vahvistettua ja kehitettyä sisäisiä organisaatioita ja prosesseja. Otamme jo nyt askelia kohti tulevaisuutta ja tarkastelemme jatkuvasti alan tilannetta ja markkinoita. Yrityksen kasvaessa mukaan tulee aina uusia näkökulmia uusien työntekijöiden myötä, mikä on hyvä lähtökohta eteenpäin menemiselle.
Yrityksessä halutaankin aktiivisesti palkata ihmisiä erilaisista taustoista, mikä tuo monipuolista näkökulmaa toimintaan. Pidän tätä erityisen raikkaana ja hyvänä rekrytoinnin lähtökohtana – ei keskitytä pelkästään ansioluetteloon, vaan valitaan henkilöitä, jotka tuovat mukanaan monimuotoisuutta niin taustojen, koulutusten, ikäjakauman, sukupuolen kuin muidenkin seikkojen osalta. Ajattelen tämän olevan oleellinen osan yrityksen näkymiä, sillä ihmiset ovat merkittävä tekijä yrityksen tulevaisuutta.