As Oy Lahden Lehtikuusessa sähköautot ladataan auringon avulla

Kuinkakohan onnistuisi yhdistää aurinkopaneelit ja sähköautojen lataus? Tätä kysymystä pohti As Oy Lahden Lehtikuusen hallituksen puheenjohtaja Vesa Lempinen sen jälkeen, kun Lehtikuuseen tuli sähköautojen latauslaitteet vuonna 2021.

As Oy Lahden Lehtikuusi on vuonna 2017 valmistunut taloyhtiö. Asukkailta alkoi pian taloyhtiön valmistumisen jälkeen tulla kyselyä sähköautojen latausjärjestelmistä ja mahdollisista tavoista niiden toteuttamiseen. Lempinen päätti alkaa ottaa asiasta selvää. Paikallinen urakoitsija suositteli Lempiselle eParking-järjestelmää ja hidaslatauslaitteita, joten taloyhtiössä päädyttiin sellaisten hankkimiseen. Suko-pistokkeelliset hidaslatauslaitteet asennettiin ja otettiin käyttöön vuoden 2021 heinäkuussa. Taloyhtiö sai latauslaitteiden hankintaan ARA-tukea.

Lempinen sekä As Oy Lahden Lehtikuusen asukkaat ovat olleet tyytyväisiä hidaslatauslaitteisiin, sillä laitteet palvelevat sekä lataajia, että lämmittäjiä. Lempisen mukaan lohkolämmittimet ovat kylminä aikoina olleetkin ahkerassa käytössä. Erityisesti eParking-sovellus on saanut kiitosta siitä, että lämmityksen saa käynnistettyä ja ajastettua etänä vaikka kotisohvalla, eikä asukkaiden tarvitse lähteä pimeään ja kylmään keliin säätämään lämmitystolpan kelloa.

Taloyhtiössä on yhteensä 34 autopaikkaa, joissa kaikissa on hidaslatauslaite. Ladattavia autoja on taloyhtiössä tällä hetkellä yhteensä kuusi kappaletta, ja moni asukas pohtii vaihtavansa autonsa ladattavaan autoon lähivuosina. Lempiseltä on kyselty, miksi taloyhtiössä päädyttiin hidaslatauslaitteisiin eikä nopeampiin latauslaitteisiin. Lempinen perustelee valintaa sillä, että sähköautot ladataan silloin, kun ne ovat pysäköitynä, joten esimerkiksi yön aikana sähköautoon saa ladattua riittävästi kilometrejä seuraavan päivän ajoihin. Taloyhtiössä on asukkaiden autopaikkojen lisäksi kaksi vieraspaikkaa, joihin on myös tehty valmiudet latauslaitteille. Lempinen pohtii, että näille paikoille voisi tulevaisuudessa hankkia nopeamman latauslaitteen vieraita varten. Lisäksi asukkaat voisivat tarvittaessa hyödyntää vieraspaikkojen nopeampaa latauslaitetta. 

Pientuotannon netotuksella taloyhtiö hyötyy aurinkopaneeleista

As Oy Lahden Lehtikuusessa alettiin pohtia aurinkopaneeleiden hankintaa. Aurinkopaneelit haluttiin keventämään kiinteistön sähkönkulutusta ja myös parantamaan taloyhtiöstä syntyviä mielikuvia. Taloyhtiö ei hakenut suoranaista taloudellista hyötyä aurinkopaneeleista, vaan kyseessä olivat enemmän ekologiset syyt sekä taloyhtiön ja asukkaiden etu. 
Lisäksi Lempistä kiinnosti pientuotannon netotus. Netotus tuli mahdolliseksi vuoden 2021 alussa, ja Lahdessa paikallinen sähköyhtiö otti sen käyttöön vuoden 2023 alussa. Netotuksella tarkoitetaan sitä, että tuotettu sähkö vähennetään kulutetusta sähköstä ja ainoastaan näiden erotus siirtyy sähkölaskulle. Jos kohteessa samanaikaisesti sekä kulutetaan että tuotetaan sähköä, tuotettu sähkö alentaa suoraan kulutetun sähkön määrää. Jos tuotetun sähkön määrä ylittää kulutuksen, näyttävät kulutustiedot kyseiseltä ajanhetkeltä nollaa, ja ylijäänyt osa näkyy verkkoon myytävänä tuotantona. (Lähde: Turku Energia)

Lempinen päätti, että heti, kun netotus tulee mahdolliseksi Lahdessa, As Oy Lahden Lehtikuuseen hankitaan aurinkopaneelit, ja niin myös kävi. Aurinkopaneelit asennettiin taloyhtiön katolle vuoden 2023 huhtikuussa. Päätös asiasta tehtiin edellisenä syksynä. 

Asukkaat eivät suoraan lataa ja lämmitä autojansa aurinkopaneeleilla tuotetulla sähköllä, sillä latausten sähkö menee taloyhtiön sähköstä. Paneelit kuitenkin tuottavat sähköä taloyhtiön käyttöön läpi vuoden, ja tavoitteena As Oy Lahden Lehtikuusessa on, että aurinkopaneelit kattaisivat noin puolet sähkönkulutuksesta taloyhtiössä. Tällä hetkellä taloyhtiön vuotuinen sähkönkulutus on noin 30 000 kW, ja aurinkopaneeleiden on mahdollista tuottaa sähköä noin 15 000 kW vuodessa. Aurinkopaneelien sähköntuotanto on kesäaikaan suurempaa, ja Lempinen onkin pyrkinyt kannustamaan lataajia hyödyntämään aurinkoiset päiväajat sähköautojen lataukseen. Näinä aikoina sähkönsyöttö on nimittäin sekä ekologisinta että edullisinta taloyhtiölle.

As Oy Lahden Lehtikuusessa ei haluttu raskaita rahoitusmalleja aurinkopaneeleiden hankintaan. Sen sijaan taloyhtiössä kerättiin asuinneliöihin perustuva pieni lisämaksu muutaman kuukauden ajalta, ja loput kustannukset katettiin hoitovastikkeesta ja vastikeylijäämästä. Lempinen myös huomauttaa,  että taloyhtiölle palautuu rahaa vähitellen, kun taloyhtiö myy ylijäämäsähköä verkkoyhtiölle.

Aurinkopaneelit hyödyttävät kaikkia taloyhtiön asukkaita

Lempinen voi lämpimästi suositella aurinkopaneelien hankkimista taloyhtiöille. Pohdintoihin kannattaa ottaa mukaan alan asiantuntija mukaan, sillä aurinkopaneelien hankkimiseen vaikuttaa taloyhtiöissä moni asia. Esimerkiksi katolla olevat pakolliset turvalaitteet asettavat rajoja aurinkopaneeleille. Myös katon koko ja kiinteistön sähkönkulutus tulee huomioida, ja mitoittaa aurinkopaneelijärjestelmä näiden mukaan. Mitoitus on tärkeää myös kustannusten takaisinmaksun kannalta: kun aurinkopaneelit mitoittaa järkevästi, kustannukset pysyvät maltillisina ja takaisinmaksuaika kohtuullisena.

Lempinen vinkkaa kysymään naapuritaloyhtiötä mukaan isoihin hankintoihin. As Oy Lahden Lehtikuusen naapuritaloyhtiö on identtinen Lehtikuusen kanssa, joten taloyhtiöt hankkivat sähköautojen latausjärjestelmät ja aurinkopaneelit yhteistyönä. 

Aurinkopaneelien käyttö on lähtenyt As Oy Lahden Lehtikuusessa hyvin käyntiin. Asukkaat ymmärtävät, että aurinkopaneeleilla haetaan asukkaiden ja taloyhtiön etua. Moni onkin jo ehtinyt hyödyntää aurinkoiset päivät ja ladata autoaan edullisella itsetuotetulla aurinkosähköllä. Aurinkopaneelit ovat vielä uusi ja tuore juttu As Oy Lahden Lehtikuusessa, mutta asioita opetellaan vähitellen, ja pian taloyhtiössä jo nähdään, kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat sähköä taloyhtiölle. Moni asia vaikuttaa siihen, paljonko aurinkopaneelit tuottavat sähköä, joten Lempinen muistuttaa pysymään rauhallisena ja säilyttämään maltti asian kanssa. 

Blogia varten on haastateltu As Oy Lahden Lehtikuusen hallituksen puheenjohtajaa Vesa Lempistä.

As Oy Lahden Lehtikuusen katolle asennettiin useita aurinkopaneeleita.