10 vuotta liikenteen sähköistämistä ja 10 000 älykästä tolppaa

Tiesitkö, että eTolppa ja sen idea syntyi tamperelaisen automaatiotekniikan DI-opiskelijan opiskelija-asunnossa? Ajatus etäohjattavasta lämpötolpasta syntyi, kun omalle autopaikalle oli matkaa 300 metriä ja epäsäännölliset liikkumisaikojen takia auto oli useimmiten jäässä, sillä tolpan ajastus ei vastannut todellista lähtöaikaa.

Etäohjattava tolppa oli yksi visioista, kun opiskelija ystävineen lähti edistämään ideoitaan. Opiskelijat kertoivat ajatuksistaan muutamille tuttaville, joiden kautta saatiin sopivia kontakteja. Idea herätti myös kiinnostusta ja opiskelijat saivatkin kannustusta liike-elämän puolelta, minkä seurauksena IGL-Technologies Oy perustettiin loppuvuodesta 2009. Ensimmäiset tolpat tehtiin manuaalisesti lisäämällä älyä olemassa oleviin tolppiin. Yritys keskittyi alkuvuodet puhtaasti tuotekehitykseen ja demoiluun, mutta ensimmäiset asiakas- ja yhteistyösuhteet ovat säilyneet alkuajoilta.

Jo hyvin aikaisessa vaiheessa todettiin, että tolppia voitaisiin hyödyntää myös sähköautojen lataamiseen. Sähköautoja oli tuolloin kuitenkin todella vähän, joten yritys keskittyi ensisijaisesti markkinoimaan tuotetta premium-lämpötolppana älykkäiden energianhallintaratkaisujen sekä energiansäästön näkökulmasta. Yrityksen todellinen kasvu alkoi näkyä vasta ladattavien autojen yleistyessä.

Hyviä referenssejä hankittiin jo aikaisessa vaiheessa Oulun lentoasemalta ja Tampereen Sähkölaitokselta. Isoin muutos tuli kuitenkin, kun Tampereen teknillinen yliopisto päätti vaihtaa kaikki lämpötolppansa eTolpiksi. Asiaa käytiin tilaajan kanssa läpi, jolloin huomattiin, että myös heidän pysäköinninhallinnassaan olisi paljon digitalisoitavaa. Kehitystyön tuloksena syntyi eParking.fi, jonka avulla tilaaja säästi huomattavasti työaikaa. Manuaalinen työ, taulukoiden ylläpitäminen, laminoidut lupalaput sekä laskutus saatiin digitalisoitua. Oli selvää, että palvelulle olisi kysyntää myös muualla.

eTolppa ja eParking ovat kulkeneet käsi kädessä siitä lähtien. Tolppia hallitaan eparking.fi-palvelussa tai vaihtoehtoisesti applikaatiossa. Nykyään eTolppa kulkee enemmän tuotenimenä, ja latausten ja pysäköinnin digitaalinen hallinta on etualalla.

Lokakuussa 2019 ylitimme merkittävän rajan: eTolppia on asennettu 10 000. Suuri kiitos kuuluu asiakkaillemme ja kaikille yhteistyökumppaneillemme! 

Näiden lisäksi palvelussamme on 85 000 käyttäjää ja hallinnoimme noin 40 000 pysäköintiruutua.

Kuvassa asennustöitä Oulun lentoasemalla 2010. Pakkasta 20 astetta.